5 tips voor beginnende IT'ers

Als IT’er heb je een streepje voor; het aanbod is ontzettend groot want IT’ers zijn gewild. Heb jij even geluk! En dat heb je vast al gemerkt, want je begint binnenkort met je eerste job in de IT, bent nog op zoek, of al begonnen. Zo’n eerste baan is spannend, daarom vertellen wij jou in deze blog alles wat je nog niet wist, maar wel sówieso moet weten. Lees lekker mee en pas het toe, dan maak jij meteen een goede, eerste indruk.

Anouk Alberdingk Thijm
29 september 2021

Tip 1: Kies eerst een duidelijke richting

Omdat er zoveel aanbod is in deze branche, snappen we dat het daardoor lastig is om door de bomen het bos nog te zien als je op zoek bent naar een job. Welke richting wil je op, wat wil je eigenlijk leren en waar ligt je interesse? Dat zijn vragen die belangrijk zijn om jezelf te stellen. Zo creëer je namelijk overzicht. 

Je kunt beginnen door onder elkaar te zetten welke beroepen er überhaupt zijn in de IT-branche en wat deze inhouden. En wat je eisen zijn. Weet je bijvoorbeeld al dat je een beroep wilt waarin je niet programmeert? Kijk dan eens naar een functie als Junior Applicatieontwikkelaar. Op deze manier kader je het stukje bij beetje voor jezelf uit, en kom je terecht bij een job die perfect bij jou past. Of waar je in ieder geval een hele mooie start kunt maken!

Heb je écht geen idee? Geen zorgen, in deze blog wordt een top 5 aan beroepskeuzetests gegeven. Lees deze aandachtig door en maak de tests. We weten zeker dat dit handige hulpmiddeltjes zijn die je vast nieuwe inzichten brengen. 

Tip 2: Doe een thuis- of avondstudie 

Natuurlijk, je bent een starter, dus écht ervaring heb je nog niet. Maar als je slim bent, krik dan je computerskills op door een (thuis- of avond)studie of cursus te volgen alvorens je met je job begint. Ga niet ‘de fout’ in door hierbij te kiezen voor een studie multimedia design, dit wordt eigenlijk afgeraden door de IT-community omdat dit een studie is die té breed is. En we willen nu juist specialiseren, toch? 😉 Je kunt relevante, leuke cursussen vinden op de website van Code Academy. Daarbij geven zij zelfs de mogelijkheid om een quiz te doen, zodat je beter weet welke cursus je moet nemen. Super handig! 

Tip 3: Oefenen, oefenen, oefenen! 

Download alvast programma’s om mee te experimenteren. Twee platformen die we je aanraden (om te oefenen met programmeren), zijn Outsystems en Mendix. Hierin wordt de code namelijk gegenereerd voor je en het is gratis. Voor iemand met nog niet héél veel programmeerervaring is het perfect; makkelijk te leren en daarom ook nog eens snel toe te passen!  Ook kun je de website van Tweakers goed gebruiken; je vindt hier artikelen die informatie geven over hardware, software, games en internet. Er is een comment-sectie waar je veel uit kunt halen, omdat lezers hier hun mening, tips en hacks geven. Zo kun je spelenderwijs alvast inkomen voor je met het échte werk begint. En ook als je al een paar maanden bezig bent met je nieuwe baan, is het altijd goed om nog eens extra te oefenen. Maak aantekeningen van de nieuwe stappen die je leert, maar ook van fouten. Zo weet je precies hoe je ook alweer tot een resultaat komt en wat je moet vermijden. Wedden dat je dan vol zelfvertrouwen de werkvloer oploopt? 😊  

Tip 4: Voeg je bij communities 

(Online) communities gebruik je om connecties te leggen tussen ‘branche-genoten’. Voorbeelden hiervan zijn Young Creators en Meetup, twee platformen waarbij eerstgenoemde een Facebookgroep is waar mensen dagelijks oproepen plaatsen voor banen, hulp, samenwerkingen en nog veel meer. Meetup is een platform waarop je mensen ontmoet die dezelfde interesses hebben als jij. Erg handig dus, voor het geval je vragen hebt of tegen moeilijke kwesties aanloopt. Door je hierbij te voegen heb je als het ware áltijd een vangnet aan buddy’s die je bijstaan waar nodig. Natuurlijk heb je behulpzame collega’s, maar weet dat het dus mogelijk is om met nóg meer mensen uit jouw vakgebied te sparren.  

Tip 5: Wees op de hoogte van nieuwe exploits 

Je weet vast allang wat er wordt bedoeld met nieuwe exploits, maar voor degene die een error krijgen bij dit woord: computerexploits zijn deeltjes van een programmacode die zijn geschreven om een kwetsbaarheid in software of hardware te misbruiken. Hackers maken hier gebruik van en je krijgt er vást eens mee te maken als je IT’er bent. Goed voor jou dus om hier thuis in te zijn en je alvast in te lezen, zodat je niet voor ongewenste verrassingen staat en in ieder geval weet hoe je ze verhelpt. Hoe je je kennis hierover bijspijkert? Artikelen, forums en blogs helpen je goed op weg, maar check ook zeker de gratis online demo’s die je kunt downloaden. Dan pak jij binnen no-time die cyber-criminelen aan.  

We hopen dat deze vijf tips je hebben gemotiveerd om het beste te maken van je (nieuwe) baan of je zoektochtHeb je nog geen baan, maar ben je geënthousiasmeerd en heb je ambities om in de IT te gaan werken? Hit us up! Dan regelen wij die baan voor je.