Dit moet je weten over ontslag

Ben je ontslagen? Ai, dat is naar. Als je je vaste aanstelling en inkomen ineens kwijt bent, komt dat binnen als een klap. Een schrale troost misschien, maar het overkomt meerdere mensen. Het laatste wat je moet doen, is opgekruld op de bank liggen en de moed volledig laten zakken. Het is begrijpelijk dat je even bijkomt na zulk slecht nieuws, maar de kracht zit hem juist in hoe je de situatie daarná aanpakt. Wij vertellen je in deze blog alles wat je moet weten over ontslag. Dan pak jij het leven daarna opnieuw bij de lurven en kan je weer aan de bak!

Anouk Alberdingk Thijm
8 september 2021

Wat te doen bij ontslag? 

Bijgekomen? Goed! Dan gaan we nu verder. Want, zoals de intro al vertelde, is het belangrijk hoe je jezelf opstelt ná zo'n tegenslag. Snel schakelen en positief blijven zijn de twee grootste tips. We snappen dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar je bespaart jezelf veel extra stress als je het toch probeert! Je moet immers snel aan de bak en een negatieve, ongemotiveerde houding helpt daar niet bij.   Om jezelf nóg beter op dreef te krijgen, is het handig om vervolgstappen voor jezelf te bedenken, zoals: wat wil ik nu, welke lijntjes ga ik daarvoor uitleggen, wie kan ik benaderen, wat worden mijn (nieuwe) eisen. Schrijf ze desnoods op, of maak een gestructureerd schema. Je hoeft écht niet in één keer alles te hebben uitgedacht, bekijk het per dag om jezelf ook een beetje de ruimte te geven. Maar als je dit in ieder geval op een rijtje hebt, kun je veel overzichtelijker op zoek gaan naar die nieuwe job en zul je zien dat het hele proces je beter afgaat.  

Wat doe ik als ik het niet eens ben met mijn ontslag? 

Stel dat je baas je de bons geeft en dat het je volledig overvalt. Dit zag je écht niet aankomen en je vindt het onterecht. Dat kan. Als je het niet eens bent met je ontslag, kun je dit aanvechten via de kantonrechter. Hier kun je terecht voor kwesties die gaan over onvoldoende functioneren en verstoring van de relatie tussen jou en je werkgever. Heeft de reden van ontslag te maken met langdurige arbeidsongeschiktheid of bedrijfseconomische redenen? Dan kun je beter contact opnemen met het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen).  Geeft de kantonrechter niet het eindoordeel waar je op hoopt? Dan kan je in hoger beroep gaan, mits hij of zij besloten heeft dat de arbeidsovereenkomst inderdaad ontbonden wordt natuurlijk. In afwachting van deze procedure, ongeacht de nieuwe uitkomst, is het wel slim dat je alvast verder zoekt naar een nieuwe baan. Als plan A niet lukt, is er altijd nog plan B!  

Wat zijn mijn rechten bij ontslag? 

Allereerst, heb je recht op een ontslagvergoeding. Hierbij maakt het niet uit of je een vast- of tijdelijk contract had. Dit werkt als volgt: per gewerkt jaar krijg je een vergoeding van één derde van je maandsalaris. Heb je nou minder of net iets meer gewerkt dan één jaar, krijg je alsnog dezelfde vergoeding. Een bijkomstigheid van de ontslagvergoeding, en houd hier rekening mee, is helaas wel dat je hier belasting over moet betalen.   Iets soortgelijks, is de WW-uitkering. De duur en hoogte van deze uitkering is geheel afhankelijk van het aantal weken of jaren dat je hebt gewerkt. Hij is dus voor iedereen anders. Wél is hij sowieso altijd lager dan het loon dat je oorspronkelijk verdiende. Om deze uitkering maandelijks te krijgen, moet je telkens aantonen waar, wanneer en hoeveel je solliciteert. Dat geeft meteen een goede stok achter de deur! Sidenote: deze uitkering is alléén geldig voor mensen die niet op staande voet ontslagen zijn of zelf ontslag hebben genomen.  

Waar moet ik op letten als ik ontslag wil nemen? 

Wacht! Weet je namelijk zeker dat je ontslag neemt? Bedenk dan wel dat je vastzit aan een minimale opzegtermijn (meestal één maand), wat betekent dat je niet per direct kan stoppen. Ook zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden, welke we hieronder even toelichten voor je.  De kans is er dat er een concurrentie- of relatiebeding in je contract staat. Dit houdt in dat je na je ontslag niet bij een concurrent of relatie van je werkgever in dienst mag treden. Doe je dit toch? Dan heb je een boete te pakken en moet je deze betalen aan je werkgever. Check dit dus altijd even goed!  Last but not least, en ook meteen een niet geheel onbelangrijk punt: hoe groot is het banenaanbod in jouw sector op dit moment? Als er veel aanbod is, kom je waarschijnlijk snel aan iets nieuws. Is het aanbod laag, dan is het niet heel slim om te stoppen. De kans is dan groot dat je nieuwe baan niet helemaal bij je past, omdat je weinig opties hebt en sneller genoegen neemt met wat er is. Hierdoor wil je waarschijnlijk binnen de kortste keren wéér stoppen… Beter even doorbijten dus, en op een tactischer moment van baan switchen.  

Hoe neem ik ontslag? 

De knoop is doorgehakt, je wilt weg. Je weet alleen niet hoe dat precies werkt. Wij vertellen je hoe!  Bedenk je eerst wel dat het in dit geval slim is om een nieuwe job te hebben vóór je stopt met je huidige. Zo ben je namelijk in ieder geval zeker van een inkomen. Geregeld? Top, dan kun je nu het gesprek aanknopen met je leidinggevende. Hij of zij wil sowieso weten waarom je wilt stoppen, dus zorg dat je hier een goed, weloverwogen antwoord op hebt. Houd het gesprek vervolgens positief, vertel bijvoorbeeld wat je allemaal hebt geleerd in je huidige functie en hoe dit kan bijdragen in je nieuwe uitdaging. Op die manier gaan je gesprekspartner en jij beide met een positief gevoel naar huis!   Heb je het gesprek achter de rug, neem dan ook altijd nog schriftelijk ontslag. Dan staat je ontslag ook netjes zwart op wit en wordt een misverstand voorkomen. Wat daar allemaal in moet staan, is het volgende:  

  • De datum. 

  • De naam van je leidinggevende (aan wie richt je de brief?). 

  • Je besluit om ontslag te nemen, met óf zonder reden. 

  • De ingangsdatum van het ontslag, inclusief opzeggingstermijn. 

  • Je naam. 

  • Je handtekening. 

Succes! 

Wat moet ik regelen na ontslag? 

Je bent ontslagen of je hebt ontslag genomen, wat nu? Allereerst moet je werkgever een eindafrekening maken. Hij of zij betaalt je dan binnen een maand alles waar je nog recht op hebt; vakantiedagen, je laatste loon, eventuele overuren, 13e maand en reiskosten. 

Neem je zelf ontslag? Dan krijg je deze eindafrekening in eerste instantie niet, tenzij je contract stopt met een vaststellingsovereenkomst. Teken deze overeenkomst niet meteen, maar onderhandel eerst met je werkgever. Op die manier kan je tóch fixen dat je nog geld krijgt. Ook kan je een getuigschrift aanvragen bij je werkgever. Het is een document waarin staat welke werkzaamheden je hebt gedaan en wanneer je in dienst was. Wil je dat je werkgever er ook nog andere zaken in meeneemt, zoals hoe je in de omgang bent of wat je goede kwaliteiten zijn, dan kan je dat regelen in overleg.   Tenslotte lever je de geleende bedrijfseigendommen in, zoals je werktelefoon- en laptop. Doe je dit niet, dan kan de werkgever ervoor kiezen om een deel van de eindafrekening te houden totdat je de spullen wél teruggegeven hebt.  

Welke blunders kan ik voorkomen bij ontslag? 

Ontslagen worden is, in de meeste gevallen, zuur. De kunst hierbij zit ‘m echter in hoe je het oppakt. Maak je er één groot drama van of blijf je cool and collected? Wij kunnen je nu alvast vertellen dat je maar beter een sportieve houding kunt aannemen. Hoe erg je ook baalt, of hoe oneerlijk je het ontslag misschien vindt. Je weet namelijk nooit of je jouw (ex)collega’s of baas nog eens nodig hebt in de toekomst. Als jij daar met veel stennis vertrekt, gooi je je eigen ruiten misschien wel in.   Ook een waardig afscheid is belangrijk. Je collega’s en baas hebben, gedurende jouw dienst, moeite in jou gestoken. Dus een bedankje en wat aardige woorden zijn wel op zijn plaats. Als het altijd goed geklikt heeft, is dit vanzelfsprekend en kan het zelfs nog heel gezellig worden als je er meteen een borreltje bij drinkt. Stel dat dit niet het geval is, dan alsnog toon je karakter door dit tóch even te doen.   Ben je ontslagen en moet je de opzegtermijn nog door? Zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft. Je loopt collega’s anders in de weg die wél nog graag werken bij deze werkgever, en dat geeft frictie. Dit zorgt er ook voor dat je met een bittere nasmaak weggaat omdat die laatste maand zo moeizaam ging. Maak er dus nog even iets moois van, en zet door. Je kan het! 

 Ben je ontslagen en heeft deze blog je geholpen? Heb je je motivatie weer terug en zin om de handen uit de mouwen te steken bij een nieuwe job? Check dan vooral onze IT-vacatures, wij ontvangen je met open armen en fixen die baan voor je!