Werk zoeken tijdens corona

De coronacrisis heeft een grote impact (gehad) op de banenmarkt, voor zowel het aantal beschikbare vacatures als het aantal beschikbare kandidaten. Ben jij op zoek naar een nieuwe baan en weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? Dan helpen wij je verder met werk zoeken tijdens corona!

CooderJobs
9 februari 2021

In welke branches kom je snel aan de bak?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn er een aantal sectoren die flink hebben geprofiteerd of extreme personeelstekorten hebben door de crisis. Als je graag zo snel mogelijk aan de slag wilt, is het verstandig om in die sectoren te oriënteren. Hieronder zie je een lijst van sectoren waar voldoende vraag is naar nieuwe medewerkers:

Zorg

Voorbeelden zijn: artsen, verplegers, huisartsen, medisch specialisten en doktersassistenten.

Logistiek

Voorbeelden zijn: het transport van brandstoffen, maar ook pakketbezorging en transport van medicijnen.

Vervoer

Voorbeelden zijn: treinconducteurs en buschauffeurs

Onderwijs

Voorbeelden zijn: de kinderopvang, de basisscholen, het voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs.

Hulpverlening

Voorbeelden zijn: hulpdiensten, meldkamerprocessen en crisisbeheersing.

Noodzakelijke overheidsprocessen

Voorbeelden zijn: burgerzaken, belastingen, juridische zaken en gemeenten.

Finance

Voorbeelden zijn: accountants, controllers en taxspecialisten.

Facilitaire dienstverlening

Voorbeelden zijn: beveiliging en schoonmaak

Democratische processen

Voorbeelden zijn: zaken m.b.t. verkiezingen en politieke vergaderingen.

Levensmiddelenindustrie

Voorbeelden zijn: supermarkten, bakkers en boeren.

Media

Voorbeelden zijn: journalisten en redacteuren

Communicatie

Voorbeelden zijn: programmeurs, netwerkbeheerders, IT-specialisten en business consultants.

Naast de bovenstaande sectoren zijn er ook nog andere sectoren waar de vraag naar personeel is gegroeid, voorbeelden zijn; webdesigners, bezorgdiensten en financiële dienstverlening. Natuurlijk kom je niet in elke sector zomaar aan de bak. Daarom is het belangrijk om te kijken welke ervaring je hebt, waar je interesse ligt en op welke functie je kunt instappen. Zo is het vanzelfsprekend dat je niet direct aan de slag kan als medisch specialist maar dat je eerst begint met ondersteunende zorgtaken. Maar met wat financiële ervaring kun je bijvoorbeeld aan de slag bij de overheid om te ondersteunen met uitkeringen en toeslagen. Oriënteer ook in je netwerk om te kijken of er familie, vrienden of kennissen zijn die in de branches werken waar jij wel een poging zou willen wagen.  

In deze branches is je kans op succes minder groot

Natuurlijk zijn er ook branches die hard getroffen zijn door de coronacrisis. De sectoren met de grootste krimp zijn:

  • De reisbranche

  • Horeca

  • Zakelijke dienstverlening

  • Sierteelt

  • Cultuur, sport en recreatie

Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om in deze branches nu aan de bak te komen, maar wel dat je kansen een stuk kleiner zijn. Vanwege de crisis zijn er namelijk meer ontslag-gevallen dus hierdoor is het aantal beschikbare kandidaten groter dan in andere branches én er zijn minder openstaande vacatures.  

Niet stilzitten

Als je op dit moment geen werk hebt is het belangrijk dat je niet stil blijft zitten. Door op zoek te gaan naar tijdelijk werk laat je zien dat je flexibel en gemotiveerd bent. Daarnaast kun je ook overwegen om je juist op dit moment om te laten scholen. Zo zorg je ook voor meer zekerheid in de toekomst. Het belangrijkste is in ieder geval dat je bezig blijft, dat zal zeker een pluspunt zijn bij toekomstige sollicitaties, zorg er dus voor dat je je in blijft lezen in nieuwe ontwikkelingen en dat je blijft solliciteren. Kortom: laat je niet uit het veld slaan!

Waar moet ik beginnen?

Is het alweer een tijd geleden dat je voor het laatst hebt gesolliciteerd? Zorg er dan voor dat je cv helemaal up-to-date is. Daarnaast is het ook van belang dat je op de hoogte bent van je sterke en je zwakke eigenschappen. Door de jaren heen en ook door aangepaste werkprocessen (door corona) kan dit nu anders zijn. Door je cv helemaal up-to-date te maken kun je ook gemakkelijker een pitch voorbereiden. Een pitch is niet voor elk gesprek nodig maar wel handig om in het achterhoofd te hebben, vooral als je moet beginnen met een korte introductie van jezelf. Vanwege de nieuwe manier van werken verlopen ook veel sollicitatieprocessen op een andere manier namelijk; digitaal. Wees je hier bewust van en oefen! Zodat je ook zelfverzekerder je sollicitatiegesprekken in kan gaan.